logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Βασικές συμβουλές αδυνατίσματος diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Βασικές συμβουλές αδυνατίσματος

Με τη φράση «σωστή διατροφή» δεν εννοούμε τη στέρηση, τη λιμοκτονία ούτε και τον αποκλεισμό θρεπτικών συστατικών και ομάδων τροφίμων από την καθημερινή διατροφή μας. Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα. Με σωστό προγραμματισμό, μπορείς να χάσεις κιλά με σταθερό ρυθμό αλλά και να διατηρήσεις την απώλειά τους.

Υποθερμιδικές δίαιτες ή δίαιτες που αποκλείουν τελείως θρεπτικά συστατικά –όπως υδατάνθρακες– μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ γρήγορη μείωση βάρους όμως έχουν ως αποτέλεσμα τη γρήγορη επαναφορά στα αρχικά κιλά και την κόπωση του οργανισμού καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα ενέργειας. Δώσε τέλος στις στερητικές δίαιτες, στη ρουτίνα και σε μαγικά γιατροσόφια που υπόσχονται άμεση απώλεια κιλών. Η λύση βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο.

Βασικά «κλειδιά» για μία ισορροπημένη δίαιτα:

  • Φρόντισε να χωρίσεις το καθημερινό διαιτολόγιό σου σε 5 γεύματα. Τρία βασικά (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και δύο ενδιάμεσα (συνήθως δεκατιανό ή απογευματινό).
  • Πρόσθεσε ως ενδιάμεσα γεύματα φρέσκα φρούτα, χυμούς, μπάρες δημητριακών και φρόντισε να συνοδεύεις τα γεύματά σου με σαλάτες που περιέχουν φρέσκα ή/και βρασμένα λαχανικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά περιέχουν φυτικές ίνες που είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες και δημιουργούν εύκολα αίσθημα κορεσμού.
  • Από τα πιο σημαντικά βήματα που οδηγούν σε απώλεια περιττών κιλών και λίπους, είναι ο έλεγχος της ποσότητας που καταναλώνουμε. Φρόντισε να μην καταναλώνεις παραπάνω από μια κανονική, φυσιολογικού μεγέθους μερίδα τόσο στα κύρια γεύματα, όσο και στα ενδιάμεσα snack.
  • Προγραμμάτισε 2-3 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σου λιπαρά ψάρια, 1-2 φορές κρέας και 2 φορές όσπρια ώστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή και κάλυψη θρεπτικών συστατικών από όλες τις διατροφικές ομάδες.
  • Προτίμησε λευκό άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, καθώς περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπος σε σχέση με το κόκκινο (μοσχάρι).
  • Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις τα τηγανητά γεύματα και να επιλέγεις πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, όπως ψητά και βραστά (στο φούρνο ή στον ατμό).
  • Αντικατέστησε τα λευκά δημητριακά με προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Απέφυγε κορεσμένα λιπαρά όπως έτοιμες σάλτσες, γλυκά, μπισκότα, έτοιμα επεξεργασμένα προϊόντα, πάστες, βούτυρο καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού και την αύξηση του ποσοστού λίπους.

Σχετικά άρθρα