logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Τι είναι η ινσουλινο-αντίσταση και πώς να την αντιμετωπίσεις!

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα και την απορρόφησή της. Η ινσουλινο-αντίσταση ορίζεται ως η «αντίσταση» των κυττάρων στη δράση της ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα των μυών, το σωματικό λίπος και το ήπαρ ξεκινούν να αντιστέκονται ή αγνοούν το σήμα που θέλει να στείλει η ινσουλίνη – και το οποίο είναι να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και να την εισάγει στα κύτταρά μας.

Έτσι, το πάγκρεας καταλήγει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε Διαβήτη Τύπου 2.

Ποια είναι τα αίτια της ινσουλινο-αντίστασης;

Τα αίτια της ινσουλινο-αντίστασης είναι ποικίλα. Μπορεί να είναι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί οι παράγοντες. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το σωματικό βάρος και πιο συγκεκριμένα το κοιλιακό λίπος. Ακόμη, είναι πιθανές και οι μεταλλάξεις γονιδίων.

Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα βασικότερα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη ινσουλινο-αντίστασης είναι:

  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων, συνήθως πάνω από 150
  • Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, πάνω από 130/85 mmHg
  • Υψηλές τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας και σακχάρου αίματος
  • Χρόνια νοσήματα
  • Κάπνισμα
  • Γενετικοί παράγοντες

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινσουλινο-αντίστασης;

  • Υψηλές τιμές γλυκόζης
  • Δυσκολία στην απώλεια σωματικού βάρους
  • Υπνηλία
  • Δυσκολία πνευματικής συγκέντρωσης
  • Σωματική κούραση

Διατροφική αντιμετώπιση

Όσον αφορά την διατροφική αντιμετώπιση, αρχικά προτείνεται η εφαρμογή του Μεσογειακού προτύπου διατροφής. Αν υπάρχει επιπλέον σωματικό λίπος τότε προτείνεται η απώλεια σωματικού βάρους ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα της ινσουλινο-αντίστασης και οι τιμές σακχάρου να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σύνθετοι υδατάνθρακες Προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, καστανό ρύζι. Καλό είναι ένα διαιτολόγιο με στόχο τη μείωση σακχάρου να μην έχει ως επί το πλείστον λευκά προϊόντα, τυποποιημένα γλυκά με ζάχαρη και αναψυκτικά.
  • Ω3 λιπαρά οξέα Λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, καρύδια είναι από τις τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην διατροφική αντιμετώπιση της ινσουλινο-αντίστασης. Όχι κορεσμένα και trans που υπάρχουν σε τηγανιτές τροφές, chips και λιπαρά φαγητά.
  • Βιταμίνη D Η βιταμίνη D επηρεάζει θετικά την έκβαση της ασθένειας. Τροφές με βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι), το μοσχαρίσιο συκώτι και ο κρόκος του αυγού.

Σχετικά άρθρα