logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Ποιες γλυκαντικές ουσίες μπορείς να χρησιμοποιείς;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί της επιτυχίας για τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Με την καθημερινή εφαρμογή μίας ισορροπημένης δίαιτας με τη βοήθεια μίας εξειδικευμένης ειδικού, μπορείς να έχεις νόστιμες τροφές που ταυτόχρονα να στοχεύουν στη πτώση των τιμών γλυκόζης. Χρειάζεται σωστή και επαρκής διατροφική εκπαίδευση ώστε να μάθεις να ζεις αρμονικά με το διαβήτη!

Εάν έχεις σακχαρώδη διαβήτη μπορείς να έχει τη γλυκιά γεύση που όλοι αναζητάμε με ισορροπία. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τις γλυκαντικές ύλες που μπορείς να συμπεριλάβεις στο διαιτολόγιο σου, εάν έχεις υψηλό σάκχαρο.

Γλυκαντικές ουσίες. Ποιες είναι;

Γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται κυρίως σε τρόφιμα όπως ξυλιτόλη, ισομαλτόζη, μαλτιτόλη, σορβιτόλη, πρέπει να μετριούνται σαν υδατάνθρακες. Δεν συστήνεται σε καμία περίπτωση η υπερκατανάλωσή τους.

Ποιες είναι οι γλυκαντικές ουσίες; Η στέβια, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη είναι γλυκαντικές ύλες που μπορεί να καταναλώσει ένα διαβητικό άτομο σε κανονικές ποσότητες.

Η φρουκτόζη, δεν συστήνεται παρόλαυτα, διότι ανεβάζει τα λιπίδια στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερχρήση της φρουκτόζης αυξάνει τα τριγλυκερίδια στο συκώτι αλλά και τις τιμές του ουρικού οξέος, Τα ελεύθερα σάκχαρα από φρούτα και λαχανικά, δεν έχουν όμως την ιδιότητα αυτή.

Η σακχαρίνη έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, και σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Είναι η πρώτη γλυκαντική ουσία που δημιουργήθηκε. Δεν απορροφάται στο συκώτι και δεν διαταράσσει την παραγωγή ινσουλίνης. Ακόμη, έχει την ικανότητα να αντέχει στην ψηλή θερμοκρασία οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψήσιμο γλυκών.

Την σουκραλόζη την συναντάμε κυρίως σε αναψυκτικά, ζελέ, έτοιμες κρέμες, τσίχλες. Έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και η κατανάλωση της δεν επηρεάζει την αύξηση της γλυκόζης.

Η στέβια, προέρχεται από ένα φυτό στην Νότια Αμερική. Έχει μηδενικές θερμίδες και αποδίδει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Έχει θερμοαντοχη και η κατανάλωσή της δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου. Παρόλαυτα, επειδή είναι από τα πιο πρόσφατα γλυκαντικά, η χρήση της πρέπει να είναι με μέτρο.

Σχετικά άρθρα