Αν έχεις διαβήτη ή σίγουρα έχεις αναρωτηθεί:
“Τελικά μπορώ να χρησιμοποιώ γλυκαντικά;”
Η απάντηση είναι “ναι”, αλλά με προσοχή.
Ως διαιτολόγος στους Αμπελόκηπους και τα Ιλίσια με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα σακχαρώδη διαβήτη, σου παραθέτω παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις γλυκαντικές ουσίες που μπορείς να χρησιμοποιείς.
Ποια γλυκαντικά μπορείς να επιλέξεις:
- Στέβια: Φυσικό γλυκαντικό, δεν επηρεάζει το σάκχαρο.
- Ερυθριτόλη: Πολύ ήπια, δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο.
- Σουκραλόζη & Ασπαρτάμη: Τεχνητά γλυκαντικά, δεν επηρεάζουν το σάκχαρο.
(Προσοχή: η ασπαρτάμη δεν ενδείκνυται αν έχεις φαινυλκετονουρία.)
Ποια να αποφεύγεις ή να περιορίζεις:
- Σιρόπι αγαύης: Αν και φυσικό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει την ινσουλίνη μακροπρόθεσμα.
- Σιρόπι σφενδάμου: Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη αλλά παραμένει πηγή σακχάρου οπότε ανεβάζει τη γλυκόζη. Αν το καταναλώσεις , κάνε το αραιά και σε μικρή ποσότητα.
- Γλυκόζη / Φρουκτόζη: Πολύ επεξεργασμένες μορφές ζάχαρης. Αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και καλό είναι να τις αποφεύγεις. Επίσης τρόφιμα με φρουκτόζη μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα λιπίδια.
Τι να προσέχεις γενικά:
Ακόμα και τα «φυσικά» γλυκαντικά που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα μπορεί να σε μπερδέψουν. Το ιδανικό είναι να μην το παρακάνεις με κανένα υποκατάστατο.
Έχεις διαβήτη και χρειάζεσαι καθοδήγηση;
Αν θες να έχεις σιγουριά στις διατροφικές σου επιλογές και να διαχειρίζεσαι σωστά τον διαβήτη σου, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Βρίσκομαι στους Αμπελόκηπους – Ιλίσια και εξειδικεύομαι στην διατροφή για διαβήτη.
Κάλεσέ με ή κλείσε ραντεβού εύκολα online!