Ο γλυκαιμικός δείκτης ,είναι μια τιμή που έχουν όλες οι υδατανθρακούχες τροφές.
Μας δείχνει το πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή του.
Είναι πολύ σημαντικό για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με ψηλές τιμές σακχάρου , ινσουλινοαντίσταση και προδιαβητη.
Τι θεωρείται ψηλός και τι χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης;
Tρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, έχουν κάτω από 55 στην κλίμακα αξιολόγησης.
Τροφές με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχουν 55-69
Ψηλός γλυκαιμικός δείκτης θεωρείται ότι είναι πάνω από 70.
Πιο συγκεκριμένα :
Ψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα γλυκά, το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, το καρπούζι, ώριμες μπανάνες, βραστές πατάτες, λευκό ρύζι.
Στην μεσαία κατηγορία περιλαμβάνονται τα παζάρια, το μούσλι, σταφύλια, σταφίδες .
Χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (άρα δεν ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στον οργανισμό ) έχουν οι ντομάτες, το μαρούλι, όσπρια(ρεβίθια φακές φασόλια) μελιτζάνες κολοκυθάκια σπανάκι μανιτάρια.
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δημιουργεί πιο εύκολα αίσθημα κορεσμού.
Που βρίσκει χρήση ο γλυκαιμικός δείκτης;;;
Αρχικά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Θέλουμε να αποφύγουμε την απότομη αύξηση του σακχάρου οπότε είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν διαιτολόγο διατροφολόγο ώστε να σου σχεδιάσει ένα πλάνο με ισορροπία και ποικιλία.
Αντίσταση στην ινσουλίνη ;
Το ιδανικό για άτομα που έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη είναι να καταναλώνουν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να αποφευχθεί η απότομη αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Από τι επηρεάζεται ο γλυκαιμικός δείκτης;;;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του γλυκαιμικού δείκτη, Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω;
1)Τρόπος μαγειρέματος. Για παράδειγμα τα βραστά καρότα έχουν παραπάνω γλυκαιμικό δείκτη από τα ωμά.
2)Επίπεδο ωρίμανσης. Οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις ώριμες. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη καλό είναι να καταναλώνουν περισσότερο άγουρες μπανάνες.
3)Ο συνολικός διατροφικός συνδυασμός του γεύματος. Είναι πολύ σημαντικό τα τρόφιμα με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη να συνδυάζονται με τρόφιμα με χαμηλό αλλά και με φυτικές ίνες.
Τέλος, δεν πρέπει να νομίζουμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης είναι το μόνο μέτρο αξιολόγησης για την θρεπτικότητα ενός τροφίμου!