logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Τι να τρως για να μην έχεις ακμή

 Τι είναι η ακμή;

Είναι γνωστό ότι η ακμή δεν έχει μόνο μια αιτία, είναι πολυπαραγοντικά τα αίτιά της. Παρόλ' αυτά πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή την πρόληψη της ακμής τουλάχιστον κατά 50%.

Η ακμή αφορά ηλικίες 11-24 χρονών. Σπανιότερα όμως μπορεί να απασχολήσει και μεγαλύτερες ηλικίες.

Αν θέλεις να μάθεις λοιπόν ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις και ποιες να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου, είσαι στο κατάλληλο άρθρο!

Η ακμή χωρίζεται σε 2 κατηγορίες, τη φλεγμονώδη και τη μη φλεγμονώδη.

Ποιες τροφές να αποφύγεις

Τα προϊόντα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν την τάση να αυξάνουν την ακμή. Βάλε στη διατροφή σου προϊόντα ολικής άλεσης, περιόρισε το λευκό ψωμί και το αλεύρι. Έτοιμα σνακ όπως μπισκότα ή αναψυκτικά καλό είναι να τα αποφεύγεις. Περιόρισε επίσης γλυκά, τηγανιτά, επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, αλάτι, ζάχαρη, λευκό ρύζι, πατάτες, λευκά ζυμαρικά, αλκοόλ.

Τα δεδομένα για τη σοκολάτα είναι ανεπαρκή. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει ότι δημιουργεί ακμή. Μπορείς να την έχεις στη διατροφή σου με μέτρο όπως άλλωστε και όλες τις τροφές!

Τροφές κατά της εμφάνισης ακμής.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (κυρίως ντομάτες, αγγούρια, παντζάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, καρότα), δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, λευκό κρέας, αυγά.

Γενικότερα η καλή πρόσληψη βιταμινών Α, B, C, E καθώς και ψευδάργυρου, σεληνίου, Ω3 λιπαρών οξέων και προβιοτικών και πρεβιοτικών, αποτελούν σύμμαχο κατά της ακμής. Βάλε στη διατροφή σου λιναρόσπορο, σκουμπρί, καρύδια ,σαρδέλες.

Μην ξεχνάς τα όσπρια (φακές, ρεβίθια φασόλια). Φρόντισε να καταναλώνεις αντιοξειδωτικές τροφές όπως μύρτιλα, φράουλες ,πράσινο τσάι.

Η βιταμίνη Α είναι από τα καταλληλότερα στοιχεία που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου, αλλά να προσέξεις την υπερκατανάλωση της. Γλυκοπατάτα, πιπεριές, τυρί ρικότα αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α.

Τέλος, καλό είναι πριν την τήρηση μίας διατροφής ενάντια στην ακμή, να γίνεται έλεγχος για δερματολογικά, ορμονικά ή κληρονομικά προβλήματα. Ακόμη, ζήτα συμβουλές από ειδικούς σχετικά με την περιποίηση και το σωστό καθαρισμό του προσώπου σου.

Σχετικά άρθρα