logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Τι είναι η βουλιμία και πώς αντιμετωπίζεται;

H βουλιμία, ανήκει στης διατροφικές διαταραχές όπως και η νευρική ανορεξία, η ορθορεξία, η υπερφαγία. Στατιστικά, τα περιστατικά της βουλιμίας είναι περισσότερα από ότι τη νευρογενή ανορεξία.

Ως βουλιμικό επεισόδιο χαρακτηρίζεται η ανεξέλεγκτη επιθυμία για κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας οποιασδήποτε τροφής σε μεγάλη συχνότητα (π.χ. μία φορά την εβδομάδα). Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από απώλεια ελέγχου.

Όπως και η ψυχογενής ανορεξία, η βουλιμία εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες. Μόνο το 5-10% των ασθενών είναι άντρες. Η ηλικιακή ομάδα στην οποία συνήθως παρουσιάζεται η βουλιμία είναι κυρίως αυτή των 20-24 ετών.

Αίτια

Τα αίτια της βουλιμίας είναι πολυπαραγοντικά, δεν γίνεται δηλαδή να αποδοθούν μόνο σε έναν λόγο και είναι κυρίως ψυχογενή. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία, συνήθως έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς και λανθασμένη εικόνα για το σώμα τους και το σωματικό τους βάρος. Συνήθως νομίζουν ότι είναι υπέρβαρα και ότι δεν είναι ελκυστικά. Αγχώνονται υπερβολικά πολύ σε σημείο εμμονής για το σωματικό τους βάρος, το ποσοστό σωματικού λίπους, τις θερμίδες και την εικόνα του σώματός τους. Μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν οι μη ρεαλιστικές επιταγές και απαιτήσεις της κοινωνίας ειδικά για τις γυναίκες. Κάποιες φορές η βουλιμία συνυπάρχει και με συμπτώματα κατάθλιψης. Γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει ταυτόχρονα με την ψυχοθεραπεία να γίνεται χρήση φαρμάκων για κάποιο διάστημα.

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα της βουλιμίας είναι τα εξής: πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, εφαρμογή υποθερμιδικών και στερητικών διατροφών ή και πλήρης απουσία από τροφή, αποφυγή ορισμένων τροφών, υπερβολική γυμναστική, τύψεις μετά το βουλιμικό επεισόδιο. Αρκετές φορές η στέρηση τροφής έχει σαν αποτέλεσμα την επόμενη μέρα την εμφάνιση κρίσεων υπερφαγίας.

Θεραπεία

Αν αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα παραπάνω, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματία ψυχολόγο, ιατρό και διαιτολόγο. Σε κάθε τύπο διατροφικής διαταραχής είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς περιορισμούς. Το πιο σημαντικό είναι η σωστή διατροφική εκπαίδευση και η σωστή σχέση σου με το φαγητό!

Σχετικά άρθρα