σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Μπορώ να χάσω βάρος στη νηστεία;

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από ζωικά προϊόντα και «κακά» λιπαρά. H διατροφική νηστεία περιλαμβάνει αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα αυγά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά, στο πεπτικό σύστημα καθώς και σε άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους. Όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί διατροφικά λάθη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

  • Μην το παρακάνεις με υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ή παξιμαδιών γιατί προσθέτουν επιπλέον θερμίδες. Προτίμησε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ανά μερίδα αρκεί. Μην ξεχνάς ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες άρα δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
  • Κατανάλωσε νηστήσιμα γλυκά όπως χαλβά ή ταχίνι, αλλά με μέτρο. Δώσε προσοχή τόσο στη συχνότητα κατανάλωσης όσο και στην ποσότητα.
  • Περιόρισε το αλάτι όσο είναι δυνατό, διότι πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο (τουρσί, ελιές ,θαλασσινά) και προτίμησε ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Δώσε προσοχή στην κατανάλωση θαλασσινών ιδιαίτερα αν στο περιβάλλον σου υπάρχουν άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη.

Προσοχή στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου ασβεστίου!

Πρέπει να δοθεί και στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου που συνεπάγεται η απουσία ζωικών προϊόντων στο καθημερινό διαιτολόγιο κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Για να μην οδηγηθείς σε έλλειψη πρωτεΐνης κατανάλωσε θαλασσινά, όσπρια και ρύζι. Η έλλειψη πρωτεϊνών συμβαίνει λόγω της αποχής από το κρέας, επειδή αυτό έχει υψηλής βιολογική αξία σε πρωτεΐνη. Κάποιοι καλοί διατροφικοί συνδυασμοί που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα όσπρια με ρύζι, τα όσπρια με δημητριακά και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς.

Για να μην παρουσιαστεί έλλειψη ασβεστίου προτίμησε πράσινες σαλάτες, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, σουσάμι.

Για να αποφευχθεί η έλλειψη σιδήρου κατανάλωσε θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, όσπρια. Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε κατανάλωσε άφοβα πηγές βιταμίνης C(πορτοκάλια ,μανταρίνια ,μπρόκολο ,πιπεριές, φρέσκους χυμούς φρούτων)

Έλλειψη –λόγω της νηστείας– συμβαίνει στις βιταμίνες του συμπλέγματος B. Νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες σε αυτό το σύμπλεγμα βιταμινών είναι τα ακόλουθα: όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, καρύδια, ρύζι, πράσινες σαλάτες.

Κάποιες ομάδες ατόμων, καλό είναι να αποφύγουν την διατροφική νηστεία καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη με τη σειρά της οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού, αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες, ταχυπαλμία. Οι ομάδες αυτές είναι παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, εγκυμονούσες ή γυναίκες σε θηλασμό, άτομα με έλλειψη ιχνοστοιχείων.

Γενικότερα η περίοδος της νηστείας διατροφικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται όμως προσοχή για να μη φορτωθείς με περιττά κιλά ή οδηγηθείς σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Σχετικά άρθρα