logo diet4u.gr Άρτεμις Ζερδελή διαιτολόγος διατροφολόγος
σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα αντιοξειδωτικά!

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Ως αντιοξειδωτικά ,ορίζονται τα μόρια που προσλαμβάνουμε από την διατροφή μας τα οποία έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες από το ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα στα οποία υπάρχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια ή μόρια στα οποία υπάρχουν τέτοιου είδους άτομα. Η πληθώρα ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι η πρόωρη γήρανση και οι χρόνιες ασθένειες.(καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Η παραγωγή ελεύθερων ριζών είναι πολυπαραγοντική. Μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντική ρύπανση, στο κάπνισμα, στη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, στην υψηλή ηλιακή ακτινοβολία και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί μια καλή μέθοδο για να πάρεις τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται το σώμα σου. Τα αντιοξειδωτικά τα βρίσκεις κυρίως σε φρούτα και λαχανικά αλλά και σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, σπόρους, ψάρια, μαύρη σοκολάτα, καφές, τσάι, ψάρια.

Τροφές με έντονα χρώματα όπως κόκκινο ,ροζ, μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο, μωβ, μαρτυρούν την ύπαρξη αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Το κόκκινο χρώμα μαρτυρά την παρουσία λυκοπενίου και πολυφαινόλών.

Τα τρόφιμα που έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα έχουν καροτενοειδή.

Το πράσινο χρώμα υποδεικνύει την ύπαρξη πολυφαινόλών αλλά και χλωροφύλλης.(Λόλα, σπανάκι,σέσκουλα,ρόκα και φυλλώδη λαχανικά)

Το μπλε και μωβ χρώμα μαρτυρούν την παρουσία ανθοκυανινών.(πχ μύρτιλα)

Τα λευκά φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση και χαρίζουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

H βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως και την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό και τα οστά. Οι φράουλες, το πορτοκάλι ,το ακτινίδιο ,οι πιπεριές, το καρπούζι είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Συμπερασματικά ,ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να σου σχεδιάσει ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την ένταξη αντιοξειδωτικών τροφών! Μια διατροφή με αφθονία σε αντιοξειδωτικά είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας του οργανισμού από πολλές ασθένειες.

Σχετικά άρθρα