Κυκλοφορούν φήμες ότι μπορείς να χάσεις κιλά, αν βγάλεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου. Υπάρχουν έστω και μικρές δόσεις αλήθειας σε αυτό; Η απώλεια βάρους σχετίζεται με τη γλουτένη;
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης. Αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Η γλουτένη βρίσκεται σε δημητριακά, σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, παξιμάδια, ζυμαρικά, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, κέικ, σιμιγδάλι, αλεύρι σκληρό, κουλουράκια, βύνη, γαριδάκια, πατατάκια, έτοιμες κονσέρβες, αλλαντικά άγνωστης προέλευσης, επεξεργασμένα τυριά. Άτομα με σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη που πάσχουν από κοιλιοκάκη, πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη και να εφαρμόσουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης με ειδικά προϊόντα του εμπορίου. Μπορούν, επίσης, να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους ρύζι και ψευδοδημητριακά όπως κινόα και φαγόπυρο, αλλά και καλαμπόκι. Ακόμη επιτρέπονται γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, αυγά, ψάρια, όσπρια.
Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης βοηθάει στο αδυνάτισμα. Γενικά όσα άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη έχουν μία τάση να αντικαθιστούν τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φρούτα. Αυτό αμέσως καθιστά τη διατροφή τους πιο υγιεινή, αλλά αυτό δεν οφείλεται στη γλουτένη. Όταν όμως δεν έχουμε φρούτα, αλλά τα ειδικά προϊόντα του εμπορίου με την ένδειξη «gluten free», τότε υπάρχει η πιθανότητα τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης να περιέχουν περισσότερα σάκχαρα ή και βελτιωτικά γεύσης. Επίσης είναι πολύ πιθανό με μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης να αποκλείονται θρεπτικά συστατικά.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να αποκλείσεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου αν δεν έχεις δυσανεξία. Η απώλεια βάρους και το αναμενόμενο αδυνάτισμα δεν θα επέλθει αν «κόψεις» την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.