Η χορτοφαγική διατροφή οφείλεται στην επιλογή αποχής από το κρέας, στην ευαισθητοποίηση απέναντι στην εκμετάλλευση και τις κακουχίες των ζώων σε εργοστάσια και βιομηχανίες, αλλά και στον γενικότερος τρόπος ζωής. Τα κίνητρα μπορούμε να τα κατατάξουμε σε ψυχολογικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά. Αν και η μεσογειακή διατροφή προτείνει χαμηλή κατανάλωση άπαχου κρέατος, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν έναν χορτοφαγικό τύπο διατροφής. Η χορτοφαγία είναι η αποχή από το κρέας και από ζωικά προϊόντα. Υπάρχουν πολλά είδη χορτοφαγίας ανάλογα με τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή:
- Αυστηρή χορτοφαγία (βίγκαν): Έχει αποκλειστεί από το καθημερινό διαιτολόγιο όχι μόνο το κρέας, αλλά και όλα τα ζωικά προϊόντα (αυγά, γάλα, μέλι, κοκ)
- Αυγο-χορτοφαγία: Έχει αποκλειστεί το κρέας, τα ψαριά, τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά αλλά επιτρέπονται τα αυγά στη διατροφή.
- Γαλακτο-αυγοχορτοφαγία: Επιτρέπονται γαλακτοκομικά και αυγά, αποχή μόνο από το κρέας!
- Γαλακτοχορτοφαγία: Όχι στο κρέας και στα αυγά, ναι μόνο στα γαλακτοκομικά.
- Ψαροχορτοφαγία: Όχι στο κρέας, ναι στα ψάρια και τα θαλασσινά.
Όταν κάποιος ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή θα παρουσιάσει έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (που προσφέρει η κατανάλωση κρέατος). Παρακάτω παρουσιάζονται εναλλακτικοί τρόποι ώστε να μην υπάρχει ανεπάρκεια σε θρεπτικές ουσίες.
- Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη Α βιολογικής αξίας βρίσκεται στο κρέας. Μία καλή επιλογή θα ήταν ο συνδυασμός όσπριων με δημητριακά (ψωμί, πατάτα, ρύζι). Άλλες πηγές πρωτεϊνών είναι: η σόγια, το ασπράδι αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Σίδηρος: Εναλλακτικές πηγές σιδήρου είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα θαλασσινά και τα όσπρια. Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι) ώστε να ενισχύεται η απορρόφηση (του σιδήρου).
- Βιταμίνη Β12: Βρίσκεται σε θαλασσινά, σε γάλα σόγιας και σε ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Σημασία για μία σωστή χορτοφαγική διατροφή η οποία θα καλύπτει όλες τις θρεπτικές μας ανάγκες είναι να αντικαταστήσουμε κάποια τρόφιμα με κάποια άλλα τα οποία θα τα εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας, ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.