σπανάκι diet4u.gr διαιτολόγος διατροφολόγος Άρτεμις Ζερδελή

Αρθρογράφος:

Κατηγορία:

Δημοσίευση:

Ετικέτες:

Το μοιράζεσαι;

δίαιτα Dukan

Συναισθηματική υπερφαγία. Πως θα την ξεπεράσεις!

ΤΙ είναι η συναισθηματική και τι η βιολογική πείνα;;;

Συναισθηματική πείνα είναι η ανάγκη εκτόνωσης αρνητικών συναισθημάτων με αρκετή ποσότητα φαγητού ή με κακής ποιότητας λιπαρά.

Βιολογική πείνα είναι η πραγματική μας ανάγκη για φαγητό ώστε να προσλάβουμε την απαραίτητη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την ομαλή του λειτουργία.

Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά και αργεί να αποχωρήσει μετά την κατανάλωση τροφής. Η βιολογική εμφανίζεται αρκετές ώρες μετά το τελευταίο γεύμα και όταν καταναλώσουμε το επόμενο φεύγει. Στη συναισθηματική ακολουθεί δυσφορία και όχι κορεσμός.

Η συναισθηματική υπερφαγία είναι από τους σημαντικότερους λόγου που κάποιος δυσκολεύεται να χάσει βάρος ή και να διατηρήσει σε ένα σταθερό επίπεδο τα κιλά του.

Ξεκινά συνήθως είτε στην εφηβική είτε στην ενήλικη ζωή.

Ποια είναι τα αίτια;;;

Η καθημερινή κούραση, το άγχος, ο μειωμένος χρόνος μας κάνουν πολύ συχνά να βλέπουμε το φαγητό σαν μέσο ανακούφισης.

Τα φαγητά που συνήθως καταναλώνονται είναι ψηλά σε λιπαρά, ζάχαρη και σε θερμίδες. Αρκετά συχνά επίσης υπερβαίνει και το σωστό μέγεθος μερίδας.

Μπορεί προσωρινά να υπάρχει ανακούφιση, ύστερα όμως ακολουθούν αισθήματα ενοχής, τύψεις και αρνητική εικόνα εαυτού.

Η συναισθηματική υπερφαγία λοιπόν είναι ένας λανθασμένος τρόπος αποφυγής αρνητικών συναισθημάτων που προσφέρει παροδική και όχι μόνιμη ανακούφιση.

Η ρίζα του προβλήματος είναι πολύπλοκη. Πρέπει να αναζητηθεί στη σχέση του άτομο με το φαγητό κάτι που χτίζεται από μικρή ηλικία.

Ακόμη, τα ΜΜΕ πολλές φορές δεν βοηθάνε στην αυτοεκτίμηση μας διότι μας βομβαρδίζουν με μη ρεαλιστικά πρότυπα.

Πώς μπορώ να την ξεπεράσω;;;

Κάποιες λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συναισθηματικής υπερφαγίας είναι οι παρακάτω:

-Όχι αυτοκριτική. Πρέπει να σταματήσεις να αγχώνεσαι για το σωματικό σου βάρος και να το δεις σαν μέρος μιας διαδικασίας για συνειδητή αλλαγή.

-Σε δεύτερο στάδιο θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η καταγραφή της κατανάλωσης φαγητού αλλά και των συναισθημάτων πριν και μετά το υπερφαγικό επεισόδιο.

-όχι στερητικές δίαιτες  πριν ή μετά το επεισόδιο.

-Εύρεση εναλλακτικών πηγών που προσφέρουν ανακούφιση. Μια playlist,ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο, μια βόλτα είναι πράγματα που θα αποπροσανατολίσουν το μυαλό από το φαγητό.

Πολλές φορές είναι αναγκαία η ψυχοθεραπεία για να βελτιώσουμε τη σχέεση μας με το φαγητό!

Σχετικά άρθρα