Posted on Απρίλιος 18, 2017
by Artemis

Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει ποικιλία κρεατικών με υψηλές θερμίδες και λιπαρά,ορεκτικά,γλυκά και αλκοόλ.Δεν είναι δύσκολο αν αφεθούμε μετά τις γιορτές να έχουμε αποκτήσει παραπάνω κιλά από τα συνηθισμένα.Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός,με τη βοήθεια ενός ειδικού και με κάποιες αλλαγές στο διαιτολόγιο μας μπορούμε να τα χάσουμε γρήγορα και εύκολα.

Αρχικά,τις μέρες μετά τις ατασθαλίες καλό θα ήτανε να καταναλωνετε όλη τη μέρα 5-6 μερίδες φρούτων και γιαούρτι και το βράδυ άπαχο κρέας με σαλάτα λαχανικών(π.χ. κοτοσαλάτα)

Έπειτα τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να καταναλώνετε πλούσιο πρωινό(π.χ τοστ με ένα ποτήρι γάλα, ή γιαούρτι με φρούτα,ή γάλα με δημητριακά ή βρώμη)

Σαν ενδιάμεσο γεύμα προτιμήστε φρούτα,γιαούρτι,φυσικούς χυμούς,τσάι ή ροφήματα,μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Το μεσημέρι καλό θα ήτανε να καταναλώσετε όσπρια,λαχανικά,σούπες ,ψάρια.

Όσον αφορά το βραδινό καλές επιλογές είναι οι σαλάτες(μπορείτε να πειραματιστείτε με τις μίξεις λαχανικών-φρούτων),γιαούρτι με φρούτο,δημητριακά με γάλα,φρουτοσαλάτες.

 

Τέλος μη ξεχνάτε ότι η άσκηση επιταχύνει την διαδικασία απώλειας βάρους και αυξάνει την μυική μάζα.

 

Plant Based Diet Plate Portions.:

Posted on Μάρτιος 01, 2017
by Artemis

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από ζωικά προϊόντα και τα «κακά» λιπαρά..H διατροφική νηστεία περιλαμβάνει αποχή από το κρέας , από τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα αυγά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά ,στο πεπτικό σύστημα καθώς και σε άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους .Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί διατροφικά λάθη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
· Αρχικά δεν πρέπει να το παρακάνετε με υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ή παξιμαδιών γιατί προσθέτουν επιπλέον θερμίδες .Προτιμήστε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.

· Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ανά μερίδα αρκεί. Μην ξεχνάμε ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες άρα δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

· Καταναλώστε νηστήσιμα γλυκά όπως χαλβά ή ταχίνι αλλά με μέτρο .Δώστε προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στην ποσότητα.

· Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

· Περιορίστε το αλάτι όσο είναι δυνατό διότι πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο (τουρσί, ελιές ,θαλασσινά).

· Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου που οδηγεί η απουσία ζωικών προϊόντων στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη πρωτεΐνης καταναλώστε θαλασσινά, όσπρια ,ρύζι .Η έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργείται λόγω της αποχής από το κρέας λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη .Κάποιοι καλοί διατροφικοί συνδυασμοί που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα όσπρια με ρύζι ,τα όσπρια με δημητριακά, και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς.
Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη ασβεστίου προτιμήστε , πράσινες σαλάτες ,ταχίνι ,ξηρούς καρπούς ,σουσάμι.
Για να αποφευχθεί ην έλλειψη σιδήρου καταναλώστε θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, όσπρια. Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ,οπότε καταναλώστε άφοβα πηγές βιταμίνης C(πορτοκάλια ,μανταρίνια ,μπρόκολο ,πιπεριές, φρέσκους χυμούς φρούτων)
Έλλειψη λόγω της νηστείας παρατηρείται ακόμη στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.Νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες στο σύμπλεγμα αυτό βιταμινών είναι τα ακόλουθα: όσπρια ,δημητριακά ολικής άλεσης, καρύδια, ρύζι ,πράσινες σαλάτες.
Κάποιες ομάδες ατόμων, καλό είναι να αποφύγουν την διατροφική νηστεία καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών που με τη σειρά της οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού ,αδυναμία, κόπωση ζαλάδες ,ταχυπαλμία. Οι ομάδες αυτές είναι παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, εγκυμονούσες ή γυναίκες σε θηλασμό ,άτομα με έλλειψη ιχνοστοιχείων.
Γενικότερα η περίοδος της νηστείας διατροφικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού , χρειάζεται όμως προσοχή για να μην φορτωθείτε με περιττά κιλά η οδηγηθείτε σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

 

Image may contain: 1 person

Posted on Δεκέμβριος 16, 2016
by Artemis

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές, συνοδεύονται από ξενοιασιά και ξεκούραση και έχουν συνδυαστεί με υπερκατανάλωση φαγητού και γλυκών .Παρολ’αυτά πολλοί είναι εκείνοι που αγωνιούν για την διατήρηση του βάρους τους αλλά παράλληλα δεν θέλουν να στερηθούν τις γιορτινές γεύσεις.

Παρακάτω βρίσκονται μερικές απλές υγιεινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την γραμμή σας.

· Καταναλώνετε όλα τα γεύματα ,(πρωινό ,δεκατιανό ,ενδιάμεσα snack) διότι με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζετε καλύτερα την πείνα σας και προσλαμβάνετε λιγότερη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό και ενισχυμένο πρωινό είναι πάντα σύμμαχος για μια σωστή διατροφή

· Προσπαθήστε να καταναλώνετε κανονικές και όχι υπέρογκες μερίδες σε κυρίως γεύματα αλλά και σε γλυκά

· Προτιμήστε λευκό κρέας (π.χ. γαλοπούλα) και όχι κόκκινο

· Να αφαιρείτε πάντα το λίπος από το κρέας.

· Στη γέμιση των κρεατικών προτιμήστε σταφίδες, κουκουνάρι και όχι συκώτι ή εντόσθια που περιέχουν περιττές θερμίδες και λιπαρά.

· Επιλέξτε καλύτερα ψητές πατάτες και όχι τηγανιτές.

· Στην μαγειρική, προτιμήστε ελαιόλαδο έναντι άλλον ελαίων.

· Στα φρέσκα γλυκά, προτιμήστε φυτικές μαργαρίνες αντί για βούτυρο και στέβια αντί για ζάχαρη

· Συνοδέψτε τα γεύματά σας με σαλάτα πλούσια σε λαχανικά. Η σαλάτα πρέπει να αποτελεί το μισό της ποσότητες του κυρίως γεύματος .Προτιμήστε λαχανικά εποχής και αποφύγετε σαλάτες με σάλτσες ή σώς.

· Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και χαμηλό σε θερμίδες), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά

· Τέλος, προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα ή δίπλες αντί για γλυκά με περισσότερα λιπαρά π.χ. πάστες.

Καλές γιορτές!

 

Pine cone cheese ball #splendidholiday: