Posted on Μάρτιος 01, 2017
by Artemis

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι μια ευκαιρία για αποτοξίνωση από ζωικά προϊόντα και τα «κακά» λιπαρά..H διατροφική νηστεία περιλαμβάνει αποχή από το κρέας , από τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα αυγά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά ,στο πεπτικό σύστημα καθώς και σε άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους .Όμως χρειάζεται προσοχή γιατί διατροφικά λάθη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση βάρους ή έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
· Αρχικά δεν πρέπει να το παρακάνετε με υπερβολική κατανάλωση ψωμιού ή παξιμαδιών γιατί προσθέτουν επιπλέον θερμίδες .Προτιμήστε ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.

· Μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ανά μερίδα αρκεί. Μην ξεχνάμε ότι μια κουταλιά της σούπας περιέχει 135 θερμίδες άρα δεν βοηθάει όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

· Καταναλώστε νηστήσιμα γλυκά όπως χαλβά ή ταχίνι αλλά με μέτρο .Δώστε προσοχή στη συχνότητα κατανάλωσης αλλά και στην ποσότητα.

· Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

· Περιορίστε το αλάτι όσο είναι δυνατό διότι πολλά νηστίσιμα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο (τουρσί, ελιές ,θαλασσινά).

· Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών ιδιαίτερα από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμία καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου και ασβεστίου που οδηγεί η απουσία ζωικών προϊόντων στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη πρωτεΐνης καταναλώστε θαλασσινά, όσπρια ,ρύζι .Η έλλειψη πρωτεΐνης δημιουργείται λόγω της αποχής από το κρέας λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του σε πρωτεΐνη .Κάποιοι καλοί διατροφικοί συνδυασμοί που παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα όσπρια με ρύζι ,τα όσπρια με δημητριακά, και τα δημητριακά με ξηρούς καρπούς.
Για να μην οδηγηθείτε σε έλλειψη ασβεστίου προτιμήστε , πράσινες σαλάτες ,ταχίνι ,ξηρούς καρπούς ,σουσάμι.
Για να αποφευχθεί ην έλλειψη σιδήρου καταναλώστε θαλασσινά, πράσινες σαλάτες, όσπρια. Ακόμη, η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου ,οπότε καταναλώστε άφοβα πηγές βιταμίνης C(πορτοκάλια ,μανταρίνια ,μπρόκολο ,πιπεριές, φρέσκους χυμούς φρούτων)
Έλλειψη λόγω της νηστείας παρατηρείται ακόμη στις βιταμίνες του συμπλέγματος B.Νηστίσιμα τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις απώλειες στο σύμπλεγμα αυτό βιταμινών είναι τα ακόλουθα: όσπρια ,δημητριακά ολικής άλεσης, καρύδια, ρύζι ,πράσινες σαλάτες.
Κάποιες ομάδες ατόμων, καλό είναι να αποφύγουν την διατροφική νηστεία καθώς είναι πιθανό να οδηγηθούν σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών που με τη σειρά της οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού ,αδυναμία, κόπωση ζαλάδες ,ταχυπαλμία. Οι ομάδες αυτές είναι παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, εγκυμονούσες ή γυναίκες σε θηλασμό ,άτομα με έλλειψη ιχνοστοιχείων.
Γενικότερα η περίοδος της νηστείας διατροφικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού , χρειάζεται όμως προσοχή για να μην φορτωθείτε με περιττά κιλά η οδηγηθείτε σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

 

Image may contain: 1 person

Posted on Δεκέμβριος 16, 2016
by Artemis

Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές, συνοδεύονται από ξενοιασιά και ξεκούραση και έχουν συνδυαστεί με υπερκατανάλωση φαγητού και γλυκών .Παρολ’αυτά πολλοί είναι εκείνοι που αγωνιούν για την διατήρηση του βάρους τους αλλά παράλληλα δεν θέλουν να στερηθούν τις γιορτινές γεύσεις.

Παρακάτω βρίσκονται μερικές απλές υγιεινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την γραμμή σας.

· Καταναλώνετε όλα τα γεύματα ,(πρωινό ,δεκατιανό ,ενδιάμεσα snack) διότι με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζετε καλύτερα την πείνα σας και προσλαμβάνετε λιγότερη ποσότητα φαγητού στα κυρίως γεύματα. Ένα καλό και ενισχυμένο πρωινό είναι πάντα σύμμαχος για μια σωστή διατροφή

· Προσπαθήστε να καταναλώνετε κανονικές και όχι υπέρογκες μερίδες σε κυρίως γεύματα αλλά και σε γλυκά

· Προτιμήστε λευκό κρέας (π.χ. γαλοπούλα) και όχι κόκκινο

· Να αφαιρείτε πάντα το λίπος από το κρέας.

· Στη γέμιση των κρεατικών προτιμήστε σταφίδες, κουκουνάρι και όχι συκώτι ή εντόσθια που περιέχουν περιττές θερμίδες και λιπαρά.

· Επιλέξτε καλύτερα ψητές πατάτες και όχι τηγανιτές.

· Στην μαγειρική, προτιμήστε ελαιόλαδο έναντι άλλον ελαίων.

· Στα φρέσκα γλυκά, προτιμήστε φυτικές μαργαρίνες αντί για βούτυρο και στέβια αντί για ζάχαρη

· Συνοδέψτε τα γεύματά σας με σαλάτα πλούσια σε λαχανικά. Η σαλάτα πρέπει να αποτελεί το μισό της ποσότητες του κυρίως γεύματος .Προτιμήστε λαχανικά εποχής και αποφύγετε σαλάτες με σάλτσες ή σώς.

· Να προτιμάτε την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και χαμηλό σε θερμίδες), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά

· Τέλος, προτιμήστε γλυκά όπως μελομακάρονα ή δίπλες αντί για γλυκά με περισσότερα λιπαρά π.χ. πάστες.

Καλές γιορτές!

 

Pine cone cheese ball #splendidholiday:

Posted on Δεκέμβριος 02, 2016
by Artemis

Έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα. Έχουμε ήδη αρχίσει κάποιες από εμάς να κάνουμε πλάνα για τα γιορτινά τραπέζια και τα καλέσμα. Καλό θα είναι λοιπόν να ξέρουμε από πριν τις θερμίδες των αγαπημένων μας χριστουγεννιάτικων εδεμάτων.

 

Μελομακάρονα:180-220 kcal

Kουραμπιές:230 kcal

Bασιλόπιτα:Ένα κομμάτι από 220 εώς 400 kcal ανάλογα με τα συστατικά.

Δίπλες:200-250

Kαταίφι :290 kcal 150 gr

Γαλοπούλα και 100γρ γέμιση:600 kcal 150 gr

Πατάτες φούρνου 300 kcal

1 ποτήρι κρασί:90 θερμίδες

 

18 Fun Edible Christmas Crafts for Kids | How Does She: