Posted on Φεβρουάριος 24, 2017
by Artemis

Το έθιμο της καθαρής Δευτέρας συνδέεται διατροφικά με την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών στο μεσημεριανό συνήθως γεύμα. Το γεύμα της μέρας αυτής περιλαμβάνει θαλασσινά, (χταπόδι, καλαμάρια), λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβά ως επιδόρπιο, λιγότερο συχνά όσπρια, καθώς και διάφορε ορεκτικά και ποτό συνήθως ούζο. Παρακάτω αναλύουμε τη σύσταση των τροφών της καθαρής Δευτέρας καθώς και πως θα τα συμπεριλάβετε στο γεύμα σας χωρίς να χαλάσετε την δίαιτα σας.
Θαλασσίνά: Τα θαλασσινά ,περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β .Περιέχουν ελάχιστο λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλή χοληστερόλη. Προτιμήστε ψητά και όχι τηγανιτά διότι έχουν λιγότερες θερμίδες.
Λαγάνα: Καταναλώστε με μέτρο το παραδοσιακό ψωμί καθώς η μία φέτα αποδίδει 80 θερμίδες. Αρκεστείτε σε μια με δύο το πολύ φέτες.
Tαραμοσαλάτα: Η νόστιμη ταραμοσαλάτα έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο. Περιοριστείτε σε 2 κουταλιές της σούπας.
΄Όσπρια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Καταναλώστε με μέτρο διότι έχουν αρκετές θερμίδες. Στο μαγείρεμα προσθέστε όσο το δυνατόν πιο λίγο λάδι.
Xαλβάς:Ο χαλβάς δεν περιέχει χοληστερόλη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και μαγγάνιο φώσφορο και ασβέστιο. Καταναλώστε με μέτρο καθώς 60 γραμμάρια χαλβά έχουν 300 θερμίδες.
Σχετικά με την κατανάλωση ποτού προτιμήστε κρασί καθώς ένα ποτήρι έχει μόνο 70 θερμίδες ή 4-5 δάχτυλα ούζο.
Μπορείτε να χαρείτε τα γιορτινά φαγητά και γλυκά χωρίς να στερηθείτε αλλά και χωρίς να χαλάσετε το διατροφικό σας σχήμα!

 

Image may contain: food

Posted on Φεβρουάριος 13, 2017
by Artemis

Το πρωινό είναι ένα σημαντικό μικρό γεύμα.Σπάει την πολύωρη νυχτερινή νηστεία και σας βοηθά να ξυπνλησετε και να ενεργοποιηθείτε.Σας βοηθά να κατανικήσετε το αίσθημα της πείνας που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.Επίσης βοηθά τον οργανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση στο σχολείο ή στη δουλειά.

Για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό φάτε ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης φρέσκα ή ξερά φρούτα και γάλα.

Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο φτιάξτε μια ομελέτα.Συνοδέψτε την με ψωμί ή παξιμάδι ολικής άλεσης ή φρυγανιές και λαχανικά.

Φτιάξτε ενα μιλκ σεικ ανακατεύοντας με μπανάνα με γιαούρτι ή γάλα άπαχο ή πλήρες ή με χυμό φρούτων.

Αν βιάζεστε,πάρτε μαζί σας ένα φρούτο ,μία χειροποίητη μπάρα δημητριακών,ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης,μερικούς ξηρούς καρπούς ή ένα άπαχο γιαούρτι.

 

《小食光,一個人的美食手賬》:

Posted on Ιανουάριος 20, 2017
by Artemis

Tα ακόρεστα λιπαρά θεωρούνται κατα κανόνα πιο υγιεινά από τα κορεσμένα .Συναντώνται σε πολλές τροφές φυτικής προέλευσης και ειδικότερα στις ελιές στο αβοκάντο στα καρύδια και στη σόγια.Κατά κανόνα,το κρέας περιέχει περισσότερα κορεσμένα παρά ακόρεστα λιπαρά.

Τα τράνς λιπαρά οξέα συναντώνται κυρίως σε κατεργασμένα τρόφιμα .Παράγονται όταν τα φυτικά έλαια στερεοποιύνται για να δημιουργήσουν ΄΄υδρογονομένα λιπαρά'' και ''μερικώς υδρογονομένα'' φυτικά λιπαρά.Όπως υποδηλώνει το όνομα τους,η διαδικασία αυτή προυποθέτει τη διοχέτευση αερίου υδρογόνου στο λάδι.

Τα υδρογονομένα λιπαρά που είναι δημοφιλή κατά την προετοιμασία των ''πρόχειρων φαγητών'' είναι στερεά που λιώνουν στο στόμα και όχι υγρά όπως τα φυτικά έλαια και συνεπώς συχνά αλλάζουν την υφή των κατεργασμένων τροφίμων.Αν δεν υπήρχαν τα υδρογονομένα λιπαρά ,μια συνήθης σοκολάτα για παράδειγμα θα μπορούσε να διατηρηθεί στο ράφι μόλις 30 μέρες αντί για 18 μήνες.Ωστόσο πληθαίνουν συνεχώς τα στοιχεία που δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος.