Posted on Μάρτιος 06, 2017
by Artemis

Σύμφωνα με την χριστιανική θρησκεία, η διατροφική νηστεία γίνεται 40 μέρες πρίν από τη μέρα του Πάσχα και περιλαμβάνει αποχή από το κρέας και τα παράγωγά του, από ψάρια, γαλακτοκομικά προιόντα και λάδι. Κάποιοι τηρούν πιο ελαστικά μοντέλα νηστείας περιορίζοντας μόνο τα κρεατικά, ή μόνο κρεατικά και γαλακτοκομικά. Επιτρέπονται θαλασσινά ,όσπρια ,φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ταχίνι και χαλβάς.
Με την νηστεία λοιπόν σταματάει η κατανάλωση ζωικής πρωτείνης, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προιόντα καθώς και ο σίδηρος .Παρ’όλαυτα με τους κατάλληλους διατροφικούς συνδυασμούς και με την σωστή επιλογή τροφίμων είναι δυνατό να μην υπάρξει μείωση πρωτείνης και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Οι ανάγκες σε πρωτείνη μπορούν να καλυφθούν από τα όσπρια και τα θαλασσινά. Η κατανάλωση των οσπρίων ταυτόχρονα με δημητριακά, αυξάνει την βιολογική αξία τω πρωτεινών και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμη, τρόφιμα με βιταμίνη C(εσπεριδοειδή ,πιπεριές, μπρόκολο) έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.
Αν και σημαντικότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο υπάρχει και στα όσπρια, στο ταχίνι, στους ξηρούς καρπούς, στο χαλβά.
Καλό θα ήτανε λοιπόν αν το παιδί σας ακολουθήσει τις διατροφικές οδηγίες της νηστείας να εξασφαλίσετε μέσω άλλων τροφών τα θρεπτικά συστατικά που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή του.

 

Image may contain: 1 person, sitting

Posted on Φεβρουάριος 24, 2017
by Artemis

Το έθιμο της καθαρής Δευτέρας συνδέεται διατροφικά με την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών στο μεσημεριανό συνήθως γεύμα. Το γεύμα της μέρας αυτής περιλαμβάνει θαλασσινά, (χταπόδι, καλαμάρια), λαγάνα, ταραμοσαλάτα, χαλβά ως επιδόρπιο, λιγότερο συχνά όσπρια, καθώς και διάφορε ορεκτικά και ποτό συνήθως ούζο. Παρακάτω αναλύουμε τη σύσταση των τροφών της καθαρής Δευτέρας καθώς και πως θα τα συμπεριλάβετε στο γεύμα σας χωρίς να χαλάσετε την δίαιτα σας.
Θαλασσίνά: Τα θαλασσινά ,περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β .Περιέχουν ελάχιστο λίπος και χοληστερόλη. Αντίθετα τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλή χοληστερόλη. Προτιμήστε ψητά και όχι τηγανιτά διότι έχουν λιγότερες θερμίδες.
Λαγάνα: Καταναλώστε με μέτρο το παραδοσιακό ψωμί καθώς η μία φέτα αποδίδει 80 θερμίδες. Αρκεστείτε σε μια με δύο το πολύ φέτες.
Tαραμοσαλάτα: Η νόστιμη ταραμοσαλάτα έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο. Περιοριστείτε σε 2 κουταλιές της σούπας.
΄Όσπρια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Καταναλώστε με μέτρο διότι έχουν αρκετές θερμίδες. Στο μαγείρεμα προσθέστε όσο το δυνατόν πιο λίγο λάδι.
Xαλβάς:Ο χαλβάς δεν περιέχει χοληστερόλη, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και μαγγάνιο φώσφορο και ασβέστιο. Καταναλώστε με μέτρο καθώς 60 γραμμάρια χαλβά έχουν 300 θερμίδες.
Σχετικά με την κατανάλωση ποτού προτιμήστε κρασί καθώς ένα ποτήρι έχει μόνο 70 θερμίδες ή 4-5 δάχτυλα ούζο.
Μπορείτε να χαρείτε τα γιορτινά φαγητά και γλυκά χωρίς να στερηθείτε αλλά και χωρίς να χαλάσετε το διατροφικό σας σχήμα!

 

Image may contain: food

Posted on Φεβρουάριος 13, 2017
by Artemis

Το πρωινό είναι ένα σημαντικό μικρό γεύμα.Σπάει την πολύωρη νυχτερινή νηστεία και σας βοηθά να ξυπνλησετε και να ενεργοποιηθείτε.Σας βοηθά να κατανικήσετε το αίσθημα της πείνας που μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.Επίσης βοηθά τον οργανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση στο σχολείο ή στη δουλειά.

Για ένα γρήγορο και υγιεινό πρωινό φάτε ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης φρέσκα ή ξερά φρούτα και γάλα.

Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο φτιάξτε μια ομελέτα.Συνοδέψτε την με ψωμί ή παξιμάδι ολικής άλεσης ή φρυγανιές και λαχανικά.

Φτιάξτε ενα μιλκ σεικ ανακατεύοντας με μπανάνα με γιαούρτι ή γάλα άπαχο ή πλήρες ή με χυμό φρούτων.

Αν βιάζεστε,πάρτε μαζί σας ένα φρούτο ,μία χειροποίητη μπάρα δημητριακών,ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης,μερικούς ξηρούς καρπούς ή ένα άπαχο γιαούρτι.

 

《小食光,一個人的美食手賬》: