ΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ο όρος Μεσογειακή Διατροφή, αποτελεί έναν τρόπο διατροφής που είχαν υιοθετήσει οι χώρες της Μεσογείου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η ονομασία επινοήθηκε απο τον Άνσελ Κις, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μελέτησε αυτόν τον τρόπο διατροφής.

Η Μεσογειακή δίαιτα, περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση φρέσκα φρούτα(3-4 μερίδες) και λαχανικά(6 μερίδες), δημητριακά(4 μερίδες), και γαλακτοκομικά(2 μερίδες). Αυτές οι ομάδες τροφίμων αποτελούν την βάση της Μεσογειακής Δίαιτας.
Εβδομαδιαία στη μέση της τροφικής πυραμίδας, περιέχει λευκό κρέας(πουλερικά)(4 μερίδες), ψάρια,(5-6 μερίδες) ελιές όσπρια ξηρούς καρπούς 3-4 μερίδες, πατάτες και αυγά 3 μερίδες και γλυκά μια φορά την εβδομάδα.
Πιο σπάνια,δηλαδή λίγες φορά το μήνα εντάσσεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι,χοιρινό)με εξαίρεση στην περίοδο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας που ο οργανισμός βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη. Αυτή είναι η κορυφή της πυραμίδας.
Ακόμη, η Μεσογειακή δίαιτα προτείνει τη χρήση ελαιολάδου έναντι άλλον ελαίων λόγω της ψηλής περιεκτικότητας του σε καλά λιπαρά.Το ελαιόλαδο έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει απο καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα έχει ευργετική δράση.
Η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει την σχέση μεταξύ της τήρησης ενός Μεσογειακού διατροφικού προτύπου με την μειωμένη εμφάνιση καργιαγγειακών νοσημάτων. Η μεγάλη περιεκτηκότητα σε φυτικές ίνες,βιταμίνες μέταλλα ιχνοστοιχεία καλα λιπαρά οξέα και η μειωμένη πρόσληψη ''κακών '' λιπαρών( π.χ. τηγανητά και έτοιμα σκευάσματα) δικαιολογέι την συσχέτιση αυτή. Πιθανολογείται και η αντιοξειδώτικη και αντικαρκινική δράσα χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημες μελέτες.